Gamla bekanta

Här minns vi hästar som tidigare funnits hos oss och fortfarande håller ett hårt tag om våra hjärtan!

”Det här är de hästar jag kommer ihåg har varit hos oss, men det har säkert passerat en eller annan häst till som varit på prov och inte fungerat eller extraknäckt en kortare period. Det har blivit ett antal hästar genom åren men verksamheten har också varit igång ända sedan 2001 (även om jag tog över först 2005) och växt sig större och större allt eftersom.” Anna Lewijn

Arne, val född 2016, en helt underbar häst som hela livet haft diverse små och stora bekymmer med sin kropp och sin ork. Han har varit en stor favorit bland oss alla i stallet med sin underbara utstrålning och härliga busiga uppsyn. Tyvärr har han alltid varit lite av en otursfågel. Vintern 2023-24 fick han problem med en hov som dessvärre utvecklades till stora förändringar i hovbenet som inte gick att åtgärda och till slut var vi tvungna att ge upp och han galopperar nu på de evigt gröna ängarna. Fast han är ju en haflinger så han står förmodligen mer och betar av allt det gröna än han galopperar över det…

Minella, sto född 2006, är en sådan där häst som man skulle vilja ha hur många som helst av eftersom hon är så flexibel, genomsnäll och bara superduktig i alla lägen! Minella gick i pension från oss senhösten 2023 och flyttade till en familj utanför Stockholm där hon får massor av mys och pyssel och skogsturer med dottern Ellen.

Erona, sto född 2002, var en häst med mycket känslig natur både till kropp och själ, en lysande stjärna som med åren blev en av våra bästa barnhästar och mest uppskattade nybörjarhäst. En fantastisk häst som ställde upp på allt man bad henne om, och alltid gjorde vad hon skulle i vått och torrt. Erona fick somna in senhösten 2023 pga problem med kroppen.

Anna, sto född 2003, är en kärleksfull tjej i sina bästa år! Hon vill alltid allas bästa, ser till att hela flocken är med och tar hand om alla som kommer i hennes väg. Numera är det lite för tungt för hennes kropp med turridning så hon har som pensionär fått bli behandlingsassistent på ett hem för ungdomar och vi hoppas att hon får fortsätta att göra nytta och sprida kärlek där i många år framöver!

Kipper, val född 2005, är en stor och stark kille som burit runt på alla tunga nybörjare under så många år. En hungrig grabb som älskar att tugga på ALLT man kan tänka sig – och lite till, snäll i alla lägen men försåt bara inte hur stor han egentligen är! Nu har han fått ett fint pensionärshem hos Hans och Lisa och mår toppen i deras nybyggda lösdrift med sin kompis Trigger.

Naggi, val född 2009, är en go kille – alltid lugn och trygg och bär van som ovan utan bekymmer. Naggi är inte en av de snabbaste hästarna men gör alltid så gott han kan. Han älskar att busa med de andra grabbarna i hagen och lägger mer energi där än han gör på tur ute i skogen.

Elitzia, sto född 2000, är en magisk dam som burit runt på alla sorters ryttare under många år, hon var en fantastisk barnhäst som tog hand om sina ryttare på allra bästa sätt. Nu är hon pensionär tillsammans med Merlin och Lilja men de hoppar in och jobbar extra ibland om det passar sig.

Cleo, sto född 1997, var en av de allra första turridningshästarna i verksamheten när den startade med Karin Hammarlund i spetsen. En fantastisk häst både framför vagn och under sadel, med van som nybörjare och i alla lägen. En riktig trotjänare som varit med om allt man kan tänka sig!

Visa, sto född 2002 var en av våra verkliga klippor i verksamheten, hon bar snällt små barn på ryggen, gillade när hon fick var guidehäst emellanåt, badade i havet, klarade riddarspel och satte gärna full fart med vana ryttare på ryggen – en bättre häst får man leta länge efter! Tyvärr blev hon gammal och fick problem med lungorna och vi valde att ta bort henne hösten 2021.

Filippa, sto född ca 1999?, var en härlig och framåt dam som ägs av Ann-Marie men sommarjobbar hos oss eftersom hon tycker det är alldeles för tråkigt att bara gå hemma i hagen och skrota som pensionär. Sommaren 2021 fick hon akut kolik pga en tumör som växt runt tarmarna och snörpt av dem.

Chessy, sto född 2007, var en kompakt och energisk dam med mycket egen vilja som gillade att jobba både ute i skogen och på ridbanan. Tyvärr konstaterades det sommaren 2021 att hon hade gamla sviter av fång som gjorde att hon inte kunde jobba mer och vi fick tyvärr ta bort henne efter att hon bara varit här några månader.

Fröken, sto född 2007, är en en Nordsvensk kallblodstravare som vi hade i verksamheten under 4 år. En underbart social och mysig häst som älskar långa turer på tu man hand. Tyvärr kunde hon aldrig riktigt slappna av i större grupper så vi blev till slut tvungna att hitta ett nytt hem till henne.

Enya, sto född 2009, kom till oss från Herrljunga våren 2015 och fick en alldeles för kort karriär här hos oss. Tyvärr skadades hon så illa i ett bakben hösten 2020 så vi blev tvungna att sälja henne som avels/promenadhäst och hon hamnade hos Maria utanför Mjölby som har avelsverksamhet.

Merlin, val. född 2001 som kom från Borås 2010. En fantastisk häst som jobbat stenhårt under tio långa år och burit runt på alla tänkbara typer av människor, varit med på många Hovturnéer och varit en riktig klippa i verksamheten. Nu bor han med Elitzia och Lilja hemma hos Emelie och njuter av sin pension!

Lilja, sto född 1996, kom till oss som 13-åring och var precis inriden. Innan dess hade hon gått som fölsto. En underbar häst som gett oss så mycket genom åren, nu är hon pensionerad och bor med Merlin hemma hos Emelie. Men extraknäcker hos oss viss perioder när hon blir för rastlös som pensionär. <3

Boris, val. född 2005, en härlig stor döle/nordsvenskkorsning som kom hit med sin ägare Git. Han tyckte inte riktigt att livet som turridningshäst var roligt och efter några år flyttade han upp till Hälsingland för att bli kör-, rid- och myshäst vilket han trivs ypperligt med!

Lotta, sto född 1999, en mycket speciell dam som under hela sitt liv haft svårt att hitta sin plats och sin människa i denna värld. Denna människa dök upp här i vårt stall efter att Lotta arbetat hos oss flera år och nu har hon hittat sin själsfrände. <3

Tosse, kom hit upp med Lotta hösten 2013 från Tostarp ett par km härifrån. Han är en minishettis och den minsta häst jag någonsin träffat på!

Ronja, sto född 1997. Ronja är en av de hästar som jobbat längst i verksamheten, en smäcker “hästig” haflinger som burit allt från nybörjare till vana ryttare och små barn på ryggen. En stående deltagare på Hovturnén och under våra lektoner – en häst som vi kommer sakna enormt. Men nu har hon fått gå i aktiv pension hemma hos Anders i södra Skåne. Vi önskar dem många härliga år tillsammans!

Batcha, sto född 1999. Ett polskt kallblod som kom till oss 2014 och jobbade ett par säsonger. Hon var väldigt het och stressad när hon kom, men slappnade av så mycket efter något år att hon istället blev lat och tyckte att hon inte behövde göra så mycket alls längre. Tyvärr passade hon inte riktigt in i övriga flocken så hon stannade inte så länge hos oss.

Tösen, sto född 2004. Tösen var en rätt liten – men bred – dam med mycket egen vilja, hon var med på det mesta för det mesta. Dock känslig och krävde att ryttaren hade hyfsat god balans. Spöken såg hon i skogarna titt som tätt och tog gärna ett skutt åt sidan bara för att det skulle hända nåt… Tösen hittades tragiskt nog död i hagen en sommarmorgon i juli 2015.

Lingon, sto född 2000. Den här lilla damen började sin inridning då hon kom till oss i mars 2009 och har utvecklats mycket positivt. Hon vill gärna jobba, har lite problem med att stå still ibland och är en expert på att själv ta av sig tränset, men så länge hon får arbeta och röra på sig är hon nöjd. Hon går på våra turer med vana ryttare, är pigg och framåt och har ett underbart mjukt och flytande steg – där ett och annat bakutslag kan inflikas! Hon är en av de få svenskfödda haflinger vi har. Lingon fick med stor sorg tas bort sommaren 2014 pga ett avslitet ligament i hoven.

Robin, val. född 1999. Robin är en stor nordsvensk som kom till oss i oktober 2006. Han är svartbrun och 165 cm hög så han sticker ut lite i hagen… Men han är mycket lugn och stabil och älskar att dra vagn. Han bär även med lätthet runt de ryttare som är lite längre och tyngre. Han är en trygg klippa i gruppen – det finns inget som kan rubba honom! Han är självklart den obestridde ledaren i flocken!
Robin är såld och flyttade upp till Ullaredstrakten med Desirée sommaren 2014.

Alice, sto född 2000. En mysig dam med varma ögon som kom till oss i februari 2010. Hon är en rejäl, stabil och trygg häst som bär runt på nybörjare men även lite större ryttare. Dessutom är hon mycket väl skolad i western och allas favorit under våra lektioner! Alice är en av våra svenskfödda haflinger. Alice köptes av Amanda i Stidsvig våren 2013 men fick senare avlivas pga stora fångbekymmer.

Manus, kom i maj 2012 och är en stabil krabat på dryga 150 cm. Lugn och trygg på turerna men lite småbufflig i hagen och stallet än så länge. Tyvärr blev han bara kvar hos oss ett halvår då han inte trivdes med att gå som turridningshäst och såldes sedan till en tjej utanför Hästveda.

Bella, var en av de första hästar som jag köpte in till verksamheten när jag tog över 2005. Vi var och tittade på Affe men han var redan tingad av en annan familj men föll för Bella som också var till salu. Efter några månader kom ju som bekant också Affe till oss då den andra familjen inte trivdes med honom. Bella gick många säsonger med barn och nybörjare men var otursförföljd och drog på sig den ena skadan efter den andra och till slut var det inte mycket annat att göra än att ta bort henne med stor sorg i hjärtat.

Nicke, var en helt fantastisk häst som vi köpte från Ingela i Åstorp. En mer kelig och tillgiven häst får man leta efter. Han var enormt viktbärande och arbetsvillig till tusen. Men en olycklig rusning i hagen en vinter med en rejäl stukning som följd satte stopp för hans karriär. Efter 3 månaders vila hade det – istället för att läka – utvecklats full artros i leden och han blev bara haltare och haltare. Han fick en sista härlig sommar på grönbete och sedan fick han somna in.

Anneke, är mamma till vår Anna och en av mina stora favoriter under åren. Hon är en av medlemmarna i startuppsättningen av hästar som jag tog över 2005. En helt fantastisk liten häst med världens vilja. När hon kom från Tyskland var hon knappt ridbar utan skenade iväg för minsta lilla. Under åren utvecklades hon till en toppenhäst för van som ovan. Det var en fruktansvärd dag då jag hittade henne ståendes ute i hagen med ett avsparkat ben där benpiporna stack rakt ut genom skinnet. STORT TACK till veterinär Helene Nöklestad som snabbt var på plats med bultpistolen för att avsluta hennes lidande.

Marie, är nog den äldsta hästen i gänget. Hon är en av de första som blev inköpta vid starten av hela turridningen och kom hit tillsammans med Annabelle. Marie jobbade också länge hos oss och var en favorit hos många. När hon blev äldre såldes hon till Camilla utanför Tågarp och fick bli pensionär där. Hon lever fortfarande för vår instruktör Mia bor precis intill och ser henne i hagen varje dag.

Annabelle, som kom tillsammans med Marie hade en överraskning med sig. En vårvinterdag 2003 tittade lille Wild Winter ut helt plötsligt. Ingen vissta att hon var dräktig men det var konstig att hon bara blev tjockare och tjockare under hösten/vintern. Annabelle är också en häst som jobbade länge i verksamheten och såldes senare som pensionär till en ung tjej utanför Bjuv.

Dali, guidehästen nummer ett! Även hon en av de allra första som kom. Hon var pigg, framåt, busig, påhittig, arbetsvillig, westernriden – ja helt enkelt världens bästa häst bara! Hon och Anneke är de två hästar som har ett alldeles eget litet utrymme i mitt hjärta. Dali var väldigt framtung och inåttåad och efter många år som guidehäst fick hon också pensioneras hos Julia utanför Landskrona. Där fick hon flera fina år innan framkotorna inte längre orkade med. En benhård häst som aldrig visade att hon hade ont och ALLTID ville vara med!

Kusch, var bockmaskinen i turridningens begynnelse. Han hittade på hyss mest alltid och var en häst för vana ryttare – men det var inte alltid de höll sig kvar heller… Han såldes till en familj utanför Ängelholm då bockandet bara blev värre och värre och det hör inte hemma i sådan här verksamhet.

Bauer, en trevlig haflingervalack som kom från Osbytrakten och sommarjobbade 2014. Tyvärr trivdes han inte med det ombytliga livet här utan fick mer eller mindre magsår och fick flytta hem igen.

Pärla, en varmblodstravare som sommarjobbade som guidehäst några veckor 2013. En härlig framåt tjej som var ett gott tillskott under perioden vi fick låna henne.

Wilgot, var även han sommarjobbare en period under säsongen 2013 tillsammans med en paint som jag inte minns namnet på.

Micky, är en stor och stark herre som jag hade en hel del duster med när han kom. Men nr man väl kom på rätt kant med honom var han kelig, mysig och faktiskt riktigt välutbildad. Han trivdes inte på turerna utan blev snabbt uttråkad och slö så han fick flytta vidare. Dessvärre har jag hört att han flyttat väldigt många gånger genom åren men nu verkar det som att han äntligen hittat hem hos Alicia Kärnfeldt en bit uppåt landet.

Wild Winter, föddes på Fåraböke gård där allt startade och såldes som 3-åring då det inte fanns tid att utbilda unghästar. Han var en försiktig och ganska lättskärrad häst trots att han blivit extremt mycket hanterad under hela sin uppväxt. Vet inte vad som hände med honom sedan.

Artos, var en av de hästar som kom i starten men blev privathäst till unga Frida som bodde på gården med sin syster Li som var med och startade upp allting. De tränade bla. fälttävlan.

Askan, var en smäcker och fin valack som kom med startuppsättningen. Han hade tyvärr så dåliga fötter att han inte klarade av att gå på turer och det var synd för han var en härlig individ.

Anton, var en körhäst från Tyskland som vi hade på foder ett tag då Jenny (vars mamma Anette ägde honom) bodde på gården. Han var en riktig buse och kunde bocka rejält och blev senare såld till västkusten. Där utvecklades han till en fantastisk körhäst som även tävlades.

Waldfee, blev en kort bekantskap. Vi hade precis köpt henne och bara haft henne 3-4 dagar då vi hittade henne död i boxen, 30 minuter efter en fin barbackarunda, med blod rinnandes från näsborren. Troligen fick hon en hjärtattack. Det var en hemsk upplevelse som man gärna vill slippa!

Nora, var unghästen som kom med startgänget. Hon var så pigg och glad och positiv men ville alltid gå med huvudet rakt upp och det kändes som att hennes rygg inte skulle klara av turer i längden med den hållningen så i förebyggande syfte såldes hon som privathäst. Hon har efter det varit en fantastisk familjehäst och tränats och ridits mycket.

Norton, var också en kort bekantskap. han kom också direkt från Tyskland och var på Fåraböke på prov en kort period. Han passade inte riktigt in men jag kan inte komma ihåg varför då jag inte ägde verksamheten då, troligen var även han alldeles för busig – som många valacker har en tendens att vara! =)