erona

Erona

ERONA
f. 2002
e. Barrique u. Ellarosi
ue. Winterstein

…kördes ner hit till Skåne från Enskede i maj 2013.

En fantastiskt vacker och människovänlig häst som skänktes till oss av Bengt – stort tack för det!

Hon har ett härligt mjukt steg och vill väldigt mycket. Dessvärre är hon inte lika vänlig mot andra hästar utan går ofta i försvarsställning och vill småbita eller sparka om någon kommer för nära. Det beror delvis på hennes temperament men också på att hon är låg i rang och lite rädd för ”höghusen” i flocken och vill skydda sig. Erona hade väldigt länge svårt att hitta en plats i flocken men när Lina kom så hittade hon äntligen en vän att ty sig till och sen har hon även lagt till Everest och Celina mfl på ok-listan.

Döm om vår förvåning när Nixon dök upp i flocken sommaren 2016 och hon tog honom till sig som sin skyddsling. En odygdig spoling till unghäst och Erona bara fann sig i allt han hittade på och var hur snäll som helst mot honom. Det är underbart att se när ett par individer verkligen hittar varandra, framför allt när det är en häst som verkligen har svårt att ty sig till någon annan. Numera kan Erona umgås med ganska många i flocken, men håller sig ändå gärna lite på sin kant.

Erona är en häst som går fram överallt och inte är rädd för något så hon gillar att få vara guidehäst då och då. Men då hon är så enkel att rida och har ett fantastiskt mjukt steg hamnar hon av någon anledning ofta sist i ledet med ovana eller nervösa ryttare. När hon går sist i ledet så slappnar hon av och slipper tänka på att hon ska nafsa hästen framför eller varna hästen bakom med små benlyft! På våra westernlektioner är hon en av favoriterna för både van som ovan då hon är följsam, enkel, välskolad och har ett så mjukt steg.

Det är en häst med mycket känslig natur både till kropp och själ så vi får ofta kolla upp ryggen på henne med osteopat och byta sadel då hon ändrar form och muskeluppbyggnad titt som tätt.

Erona tillhör numera gänget med våra gamla pantertanter – ännu en lysande stjärna som med åren blivit en av våra bästa barnhästar. Erona är en äldre dam som inte längre orkar bära upp alltför tunga ryttare och inte klarar av att gå de långa och tuffa turerna och vi gör vårt bästa för att hon ska få jobba med de lättaste ryttarna i grupperna eftersom vi mycket gärna vill få rå om henne länge till.

En magisk dam som vi fått äran att ha hos oss under en lång tid!

Erona fick avsluta sina dagar här hemma på stallplanen senhösten 2023. Efter att under en längre tid ha dragits med flera större och mindre bekymmer med sin kropp så valde vi att låta henne få somna in och slippa sina problem. Hon tog det hela fantastiskt fint och det kändes nästan som att hon såg fram emot att få komma till ro och vandra vidare till nya vidder. <3