arijane

Arijane

ARIJANE
född 2002
e. Artos u. Annja
ue. Aramis

…är en otroligt självsäker, social och charmig häst som älskar att arbeta. Hon är ganska liten och nätt, framåt och positiv i ridningen med ett mjukt steg. Hon tar gärna egna initiativ och tycker om att klara sig själv – ryttaren behöver inte lägga sig i för mycket om hon får bestämma – det talar hon om genom att bestämt rycka tyglarna ur händerna på ryttaren och göra som hon hade tänkt från början!

Det här charmtrollet hämtade vi utanför Värnamo hösten 2008, hon hade gått på ridskola där och inte trivts så bra. Dessutom hade hon problem med ryggen och hennes bäcken var snett.

När hon blev tillrättad av kiropraktorn, fick en ny sadel och sedan fick på sig skor så dök en helt ny sida upp hos henne – hon tyckte det var riktigt roligt att bocka!! Det var ju så härligt att få röra på sig utan att det gjorde ont i ryggen eller ömmade i fötterna…
Buset dämpas en hel del när säsongen väl sätter fart fram på sommaren men när hon är på hugget och blir lite extra glad kan det fortfarande komma ett och annat rejält bocksprång! Därav har hon under många år jobbat mest som guidehäst, om vi inte haft ryttare som gillat bus! =)

Men även Arijane börjar få några år på nacken och har blivit lugnare och klokare. Hon har utvecklats till en fantastisk trygg och stabil barn och nybörjarhäst och är fenomenal på att känna av vad hon har för typ av ryttare på ryggen, hon är lugn och snäll med oerfarna men pigg och glad med vana ryttare som plockar upp henne!

Det här är en tjej som är med på allt man kan hitta på – hon bär fram artisterna till scenen på Hovturnén som den bästa divan och älskar all uppmärksamhet hon får då! Åka till havet och bada är en höjdare – om hon får bocka och dra iväg i full galopp minst en vända längs hela stranden, även riddarlekar och tornerspel är roligt tycker hon Ta du på dig visir, svärd, sköld och lans så kör vi! Bara jag får bocka längs vägen så är det helt ok med allt runtomkring!! =) =)

Gymkanalekar kan inte bli roligare underhållning än om Arijane är med, ryttare utan tyglar och stigbyglar i fullt ös – det är livet, helt otroligt att Emmie lyckas hålla sig kvar på henne och äpplet i munnen kom med hela vägen till mål! Arijane själv är alltid mycket nöjd med sig själv efter ett sådant hyss…

Arijane är en Edelbluthaflinger med 3,125 % arabblod i sig. ”Vanliga haflinger” får ha max 1,56% arab i sig och de som inte har någon inblandning alls kallas Tyrolerhaflinger, vilket tex Erona och Everest är representanter för.

Om Arijane fick en avkomma så skulle denna med andra ord bli en ”vanlig haflinger” men hennes avkommor skulle aldrig kunna bli Tyrolerhaflinger då det krävs absolut renhet minst 6 generationer bakåt i stamtavlan.

Eftersom Arijane älskar att hitta på saker har hon fått vara med på några riktiga fotosessioner och vi har ett gäng fantastiska bilder på henne av flera fotografer – några tillsammans med vackra Lina.